Saturday 16 May 2009

Ce este credinta?

O sa credeti ca eu ma voi rezuma a m-a destainui si a incepe a da lectii de credinta. Sper sa nu sune asa acest articol, dar voi incepe sa va povestesc ce e pentru mine credinta crestina si apoi sa inteleg sa patrund in tainele credintei generale cu un mic exemplu.

Mergeam odata la metrou. Unde altundeva in Bucuresti? La metrou... Si la intrarea din Tineretului erau doi indivizi care atrageau interesul la niste oameni. Cum si eu sun om si mai ales sunt si curios ma opresc. Tipii astia doi faceau un joc matematic si au reusit sa-i captiveze pe toti. Bun, de curiozitate, am inteles de ce se opreste lumea. Ceea ce nu am inteles eu de ce atata efort pentru un joc penibil de adunare si scadere, inmultire si impartire intr-o matrice. Adica se poate inmana un fluturas, mare filozofie nu e. In fine imi zic,si astept, desi ma grabeam sa ajung la o intalnire cu cineva. Si povestea continua ... Vine un alt tip (parea neinitiat/neexperimentat) in a face ul alt „joc” cu pensula si in cromatici diferite. Hopa hent ! Asta era... au strans prostii cu inmultirile 2*2 si acum ii arde la suflet. Si zic hai sa particip poate sunt de folos invataturile. Si cum ascult asa vad ca tipul incepe cu fraza: ce gaseste omul pe Pamant, ura? Stop zic, de ce ura? Care ura prietene eu te urasc pe tine? Se uita tulburat la mine si abea isi regaseste „semnul de carte” si continua. Nu mai stiu ce zicea dupaia in plus...(probabil ca omul are o singura solutie si aceea a face nus ce prostie – eu zic iubirea este solutia), si zic prietene nu e adevarat, zi-mi si mie, conform religiei, care este rolul omului pe Pamant. Ca vad ca te invarti in jurul cozii pe aici si vrei sa aduci pisica moarta la noi in casa. Si ii sare discipolul in aparare si imi spune ca daca sunt civilizat la sfarsit mi se va raspunde la intrebari. La toate nelamuririle.
Imi vad linistit de drum indignat de automatismele si poeziile lor de rahat si plec la intrunire. Povestesc prietenei mele cele intamplate si ma rog la timpul acela nu le-am dat nici unul vreo importanta. Ok, dar eu lucram la tineretului, deci m-am mai intalnit cu trubadurii credintei.
De data asta acelasi lucru, prind de la inceput demonstratia cu cresinta. Acelsi stil, aceleasi acuarele si culori de manipulare, aceiasi metoda de racolare, doar ca la aparat era doar maestrul – papagalul fiind lasat acasa. Doar ca de data asta nu m-am grabit. Iar incerc sa port iarasi un dialog constructiv pe tema curenta. Nu pot, iar sunt atentionat de maniere. Si ma enervez si astept, si astept la sfarsit sa fim lamuriti de niste chestii total aiurea interpretate si luate din contextul lor.
Am asteptat eu ca prostul sa le arat oamenilor din jurul meu ca asta isi bate joc de ei si de mintile lor. Numai ca teapa!!!Tipul mai destept ca mine, la sfarsit ma trage deoparte si incearca sa ma lamureasca. Si incep:
-Prietene care e rolul omului pe Pamant. Te-am mai intrebat...
-Sa-l gaseasca pe Iisus
-Eu nu am inteles mai departe ce voiai sa zici prin asta. Zi-mi ce intelegi tu prin asta?
-Pai sa iti dau o biblie daca nu ai una la tine.
-Mars de aici! eu stiu din biblie destul cat sa nu ma aburesti, si cat sa purtam niste dicutii argumentate despre credinta.
-Bine deci ce nu ai inteles?
-Nu am inteles cu Hristos....
-Pai ce nu ai inteles!
Trag aer in piept si zic:
-Ce religie esti?
Imi raspunde cred ca evanghelica sau catolica( in sfarsit nu conteaza caci nu originea exacta si aratatul cu degetul e scopul acestei istorisiri). Lumea deja se stransese in spatele meu si ma asculta.
-Asa ca sa stiu cu cine ma lupt. De ce faci tu chestiile astea. Ce-ti iese tie lunar?
-Nimic, o fac de placere! Am fost la mucna si acum sunt aici. Castig banii din alta parte.
-Aaaa cotizezi tu la ei.
Sincer nu l-am crezut nici o clipa.
-Asa si de ce aburesti poporul cu chestiile astea?
-Pai nush ce pasaj din biblie...
-Ma lasi prietene? Lasa tu pasajele. De ce spui ca omul este nefericit si Dumnezeu i-a oferit numai necaz si are parte numai de ura pe Pamant? Scrie asta in bibile si nu stiam?
-Pai asta este adevarul.
-Asta au ales oamenii sa faca. Dumnezeu le doreste sa se iubeasca suprem intre ei ca si sa fie ca fratii. Cum poti sa debitezi asa ceva? De ce racolezi lumea? Stii ca asta se nuemste mobilizarea maselor? Ai idee cu cat se pedepseste cel putin perturbarea ordinii si linistii publice?
-Eu nu instig si nu perturb nimic.
-Zau? Cate persoane de aici cunosti? Cate s-au strans in final?
-Eu nu instig, impart flyere.
-Ma faci si prost nu? Asa in fata sau cum?
-Nu Doamne fereste.
Imi da flyerele... si le pastrez, bineinteles pana si acolo jocurile matematice atrag initial atentia si apoi 4 pasaje din biblie zac aruncate acolo.
-Bai prietene. Ceea ce faci tu aici va fii sanctionat pe viitor daca tu nu ai aprobare de la primarie. Clar? Eu ma voi ocupa de tine daca tu tii mortis.
In fine lumea era deja foarte curioasa si s-a strans nush de ce in spatele meu. Poate ca erau curiosi sa vada ce are tipul de zis, si sa-l priveasca nu din lateral ci din fata lui / respectiv spatele meu.
-Cu ce v-am deranjat?
-In primul rand ca prostesti lumea aici.
-Adica?
-Pai cu ce ai incepu racolajul?
-Nu inteleg aluzia. Ce racolaj?
-Lasa ca iti explic eu daca tu ai uitat. Ai inceput totul cu un joc de logica. Si apoi ai continuat cu niste pictograme colorate despre o credinta. Dupa aceea ai zic doar niste pasaje din bibile si interpretate. Nu de alta, dar ai mintit aici!
-Cu ce am mintit. Si ce daca am pictat aici?
-Pai in primul rand ca pasajele sunt adevarate dar scoase din context si interpretate.Apoi ca ai pictat aceste prostii pe aici e foarte important de stiu ca le-ai pictat in culori care au un impact enorm asupra ascultatorilor de aici. Nu te prefa ca nu stii, ca te-am vazut cum ai facut o cruce expres neagra din care curgea sange rosu. Si inimi in diferite culori si muuuulte altele. Si tii prea bine ce impact are cromatica asupra omului.
-Asa si ce demonstreaza asta? Eu cred in asta si asta vreau sa zic lumii de aici. Ce ai tu impotriva mea?
-Pai atunci nu te superi nu daca spun si eu ceva lumii de aici nu?
-Absolut deloc.
Stiam ca ii era frica si nu avea de ales. Risca sa ii pun toti oamenii captati de discutie in cap... Si-ar fi pierdut ziua degeaba. A recunoscut ca nu era prima data in ziua respectiva cand a facut asta, nuami ce mai facuse odata acelasi lucru. I-l intrebasem de ce unii stiau deja raspunsurile si mi-a spus ca a mai facut odata chestia sta mai inainte.
Si incep:
-Oameni buni! De ce stati ca niste curci aici si incercati sa intelegeti un maimutoi? De ce nu va cautati singuri raspunsurile la intrebarile lui. De ce sa gandeasca altul pentru voi? Cautati calea lu Dumnezeu. Nu o lasati necercetata. Mergeti acasa si citit singuri biblia. Dar toata! Nu pasaje ca unii, desi eu stiu sigur ca el stie toata biblia, dar din motiva care imi scapa, ocoleste raspunsurile reale. De ce va e frica ca religia dumneavoastra nu e buna de voi? De ce trebuie sa gasiti voi profeti din alte religii? Nu stiti sa ganditi pentru dumneavoastra? Si ce daca ati fii intr-o religie gresita? Biblia va invata:”toti vor fi judecati cupa marimea faptelor sale”. Nu exita o singura invatatura. Mii de Messia se vor arata la voi si va vor amagi. Dar Dumnezeu judeca pe fiecare in legea in care s-a nascut. Deci mergeti acasa si cititi singuri biblia, mergeti acasa si va rugati cum stiti, mergeti acasa si iubiti acolo, mergeti acasa si gasiti-va linistea. Nu incerc decat sa va zic ca aveti deja calea. Niste bufoni ca asta nu o sa va faca decat sa va tulbure credinta. Deci credinta se castiga nu este dobandita. Cum? Nu vag, asa... abstract „prin Hristos”, cum zice el. Ci prin fapte bune. Prin iubire. Toata invatatura lui Dumnezeu se rezuma la cea mai importanta porunca a lui Moise. Iubesteti aproapele ca pe tine insuti. Din asta deriva totul. Diferenta dintre bine si rau este relativa dar pleca de la aceasta porunca. Ganditi-va daca nu credeti in Dumnezeu cate aveti de pierdut DACA EXISTA!!! Deci daca exista aveti de pierdut multe, daca credeti si nu exista ce pierdeti. Retineti ca rolul omului pe Pamant este mantuirea!

Inchei demosntratia si dau un avertisement:
-Daca te mai prind pe aici prietene, ca iti bati joc de lume, si nu ai nici aprobare, eu chem politia si iti rup si picioarele. Sa te invat minte.

Un alt amanunt vreau sa mai zic si inchei, un mic banc.
Era odata un om sarac. Si isi dorea foarte mult sa castige si el la loto-prono. Ce pasare nu viseaza malai? Si se ruga in continuu la Dumnezeu:

-Doamne Sfinte da-mi mie sa castig la loto...
Prima zi si nu vede nimic. A doua zii si nu vede nimci. A tria zi, prima saptamana, o luna etc. (nu era vorba ca a orbit ... si nici Orbit nu avea...). Si reuseste sa-L manie pe Dumnezeu, Acesta aratandu-se:
-Omule cand vrei sa castigi?
-Si maine Doamne!?
-Atunci MACAR pune si tu un bilet la loto! Poate pot sa te ajut.

PS: „Daca ai credinta maca cat un bob de mustar, pot muta si muntii” (e din biblie)
„Si daca detoate am si dragoste nu am nimic nu sunt”(tot din biblie – epistola 1 catre Corinteni a Sf Ap Pavel).
Sa va dea de gandit ....

Cu respect,
Link

2 comments:

  1. poate ca si tu instigi masele prin unele articole :P

    ReplyDelete

Comment